Det här är beta-staging.ub.gu.se - testmiljö för biblioteket
KvinnSams arkiv och databaser
KvinnSam förtecknar litteratur inom kvinno-, mans- och genusforskning och samlar kvinnohistoriskt arkivmaterial. Du hittar materialet i våra databaser och arkiv.
KvinnSams webbplats
KvinnSam, nationellt bibliotek för genusvetenskap, är en universitetsgemensam forskningsinfrastruktur vid Göteborgs universitet. På KvinnSams webbplats finns information om verksamhet och tjänster.
Databaser och digitala resurser
KvinnSam producerar flera databaser och digitala resurser inom kvinno-, mans- och genusforskning.
Databasen KVINNSAM
Databasen KVINNSAM är Nordens största databas inom kvinno-, mans- och genusforskning. Här finns referenser till böcker, artiklar, uppsatser, bokkapitel, rapporter med mera. Databasen täcker litteratur från och med 1970-talet och vi lägger kontinuerligt in äldre material.
Databasen Gena
I Gena kan du söka referenser till svenska doktorsavhandlingar inom kvinno-, mans- och genusforskning. Här finns referenser från och med 1960, då den första kvinnovetenskapliga avhandlingen skrevs, och framåt. Nyare avhandlingar finns ofta i fulltext.
Bilddatabasen
I bilddatabasen hittar du fotografier av kända rösträttskvinnor, okända studentskor, kvinnliga idrottare med mera. Bilderna är hämtade från KvinnSams arkiv. De flesta är från sekelskiftet och tidigare hälften av 1900-talet.
Äldre digitaliserade kvinnotidskrifter
Den första kvinnotidskriften, Tidskrift för hemmet (startår 1859), och dess efterföljare hittar du bland våra digitaliserade äldre svenska kvinnotidskrifter.
Till våra äldre digitaliserade kvinnotidskrifter
Årtalslistan
KvinnSam har tagit fram ett urval av viktiga årtal för kvinnohistoria och jämställdhet i Sverige. Listan innehåller även uppgifter om kvinnliga pionjärer inom olika områden och EU-direktiv som behandlar frågor kring genus.
Kvinnohistoriska portaler
Material från KvinnSams arkiv presenteras i våra historiska portaler. De innehåller texter skrivna av forskare, biografiska artiklar om föregångskvinnor, inskannat arkivmaterial och fotografier. Portalerna är tänkta som undervisningsmaterial från gymnasienivå och kan användas av alla som är intresserade av kvinnohistoria.
Till de kvinnohistoriska portalerna
Handskrifter och arkivmaterial
I KvinnSams arkiv finns handskrifts- och arkivmaterial från enskilda kvinnor, organisationer och föreningar. Samlingarna innehåller bland annat brev, bilder, dagböcker och manuskript. Materialets tyngdpunkt ligger på 1900-talets första hälft och är tillgängligt för vetenskaplig forskning.
Biblioteket
KvinnSam finns på Humanistiska biblioteket. I KvinnSams läsesal hittar du böcker och tidskrifter inom kvinno-, mans- och genusforskning.
Kontakta KvinnSam
Kontakta oss om du behöver hjälp med att hitta material inom kvinno-, mans- och genusforskning.