Studenternas galleri

Vernissage den 6 februari klockan 17:00 – 18:00. Utställningen pågår under vårterminen 2025. I den sjätte utställningen i Studenternas galleri möter du studenter som bidrar med verk med olika tekniker, uttryck och material.

Utställare

Ida Strömqvist

Ida Strömqvist, 27 år Abstrakt konst med ett intensivt, färgstarkt och utmanande uttryck. En sammansättning av färg och form som symboliserar ett kaotiskt men kraftfullt inre känsloliv.

Mitt konstnärliga skapande har varit befriande. När jag målar tystnar världen. Allt brus försvinner och kvar finns bara jag, musiken och målarduken.

Samaa Hanna Kammouna Taha

Mitt namn är Samaa Hanna Kammouna Taha. Jag är 21 år gammal. Sedan barnsben har jag älskat att måla, rita och pyssla. Jag målar för det mesta abstrakta verk, men jag är en ”blom-entusiast”, så ibland syns en och annan blomma på mina tavlor. Något som jag vill lära mig att måla är solrosor då solrosen är min favoritblomma.

Elin Thurhagen

Elin Thurhagen, 26 år och läser sista terminen på min kandidat i pedagogik och didaktik. Den teckning som jag har målat vill motbevisa det påstående som jag alltid fick höra från mina lärare på grundskolan, nämligen att " kunskap är lätt att bära". Med min konst vill jag visa att den kan väga en hel del, vilket speglas i att flickan bär på både en tung ryggsäck och böcker.

Konrad Bergman

Inspirerad av kubism skapar jag abstrakta verk med ofta starka färger. Jag använder akrylfärg mestadels i kombination med andra medier och målar lager på lager. Istället för penslar arbetar jag med spatlar och svampar för att testa olika tekniker. Konsten är min form att få uttrycka kreativitet, där jag experimenterar fritt och känner ett lugn. Utvecklat min konstnärliga ådra hos Carina Fogde, Rosenfredsskolan i Varberg, studerar nu på Göteborgs Universitet.

/Konrad Bergman, Student, Europaprogrammet

Siri Rydén

En slumpvandring

Slumpvandringen är ett performanceverk jag genomförde i våras. Här presenterar jag en karta som visar var slumpen tog mig och en beskrivning av hur den gick till. Något så vardagligt som en promenad, blev till något annat.

Filippa Becker

Jag heter Filippa Becker och pluggar första året på ämneslärarprogrammet med Bild som förstaämne. Jag gillar att skildra fina minnen som gör mig glad att titta på. Just denna bild föreställer något av det käraste jag har; min familj. Tavlan är målad ur ett förstahandsperspektiv för att ge betraktaren en känsla av att sitta med vid bordet och dela den fina stunden med min familj.

Akryl på canvas (40x50 cm)

Daniel Falakeh

Jag heter Daniel Falakeh och är tandtekniker student på GU. Jag har varit verksam som konstnär sedan 2018. Mycket av mitt konstnärskap består av att skapa nytt liv i kulturarvet från Hälsingland i en anti-nationalistisk anda. Detta verk är inget undantag egentligen, utan jag försöker sammankoppla min samtid med allmogemotiv som allt för ofta ses som historisk.

Akryl på canvas (60x80)

Johanna Carlsson

Jag är 29 år, socionom och dagdrömmare. Mina tavlor är ofta inspirerade av månen, skogen eller en rad lyrik som fastnat i huvudet och behöver få uttryckas i färg och form. Lyriken gömmer sig bakom färgen eller runt ramen och ibland i mina publicerade poesiböcker. (går att hitta via @jhnapoesi på instagram)

Jenny Bolander

Mitt konstnärskap utforskar naturens färgspel och former, inspirerat av havets undervattensvärld. Genom akvarellens flytande och transparanta karaktär skapar jag dynamiska kompositioner fyllda av liv och rörelse. I mina bilder återspeglas min fascination för organiska strukturer, växtlighet och marina varelser, där detaljer blandas med abstraktion för att väcka betraktarens fantasi. Med en lekfull färgpalett och en känsla för detaljer vill jag bjuda in till att upptäcka naturens magi på nytt, både i det subtila och det storslagna. Min konst är i många olika tekniker.

Henrika Hogmalm Oskarsson

Samhällsfrågor som miljöfrågor, värderingar och kommunikation är viktiga i min konst men jag vill undvika pekpinnar.

Jag är emot att avskalad konst som inte har något moment av hantverksskicklighet ska värderas högre än konst som drar blicken till sig och konst som kräver mycket arbete att göra.

Läsåren HT 2015- VT 2016 och HT 2017- VT 2018 gick jag Grafiklinjen på Dômen konstskola i Göteborg. På konstskolan fick jag lära mig både antika trycktekniker som kopparstick och moderna metoder som Silkscreen.

Sanna Aho

Jag heter Sanna Aho och kommer från Alingsås. För mig handlar konst om att inspirera mina sinnen och att utforska olika tekniker och material. Skapandeprocessen ger mig friheten att uttrycka mig på många sätt. På min fritid gillar jag att vara i naturen och söker mig till äventyr. När jag väljer mina motiv är det ofta något som har berört mig eller påverkats av mina upplevelser. Mina verk speglar ofta relationerna mellan samhället och naturen, och hur dessa två världar samspelar.

Vävda akvareller; Det är inte lätt att se träden för all skog.

Linnéa Abrahamsson

Mitt namn är Linnéa Abrahamsson och jag skapar konst med inspiration från hemmet och vardagen. Jag skapar färggranna och positiva skildringar av olika aspekter med livet hemma. I det här fallet har jag valt att belysa något frustrerande som många kan känna igen sig i, nämligen att ständigt tappa bort sakerna vi behöver. Konstverket ger ett komiskt och positivt perspektiv till situationen genom att efterlysa de försvunna föremålen. Jag hoppas denna färgglada bild kan bidra med positivitet till alla studenter och besökare på biblioteket! Instagram: _linneaabrahamsson

Konstverkets namn: Efterlysta

Aria Lee (Na Li)

Aria Lee (Na Li) is a master's student in Child Culture Design.

This illustration is inspired by Pablo Neruda's poem I Like For You To Be Still. My artwork weaves with the wind, echoing the sentiments expressed in his verses. This illustration represents my dialogue with silence—quiet, yet paradoxically accompanied by immense volume. It creates a subtle yet striking contrast, mirroring the silent yet immense emotions we often carry in life.

Tove Blomqvist

För mig är kreativiteten ett sätt att spräcka bubblan av oro som är så lätt att hamna i, och istället fokusera min energi åt något positivt. Inspirationskällan till mitt skapande är vardagen och kanske verkar det konstigt att det är detta som hjälper mig ur negativitetsträsket och inte får mig att sjunka ner ännu djupare. Men bakom de små ögonblicken, vanorna och sakerna som vi kanske inte brukar ägna så mycket tanke åt, finns något speciellt. Och stannar man upp och tittar lite närmare kan man skymta en ljusglimt.

Riina Ojala

I am a final year masters' student from Finland. I study European Studies at the department of Political Science. My studies focus on current societal and political issues and are therefore quite heavy topics. Painting creates a balance and an outlet to focus on the good and relaxing things in life. This is why I love painting nature landscapes. The paintings in this exhibition represent my two homes. The sea sunrise landscape is a scenery from Finland and the forest represents Sweden as it is in Mölndal.

Viola Fredriksson

Min passion i livet är att skapa konst, jag älskar att rita. Det jag främst gör är illustrationer och mina favoritmaterial utgörs av papper och pennor och en ipad för digitalt skapande. Mina motiv skildrar ofta sårbara situationer eller karaktärer, där en är som mest öppen och naiv, dum eller ledsen. Det är vackert med ömhet och eftertanke och jag tycker om att framkalla det i mina illustrationer, antagligen för att jag själv upplever att världen är rätt hård och hektisk, det borde finnas mer utrymme för det sköra. Instagram: @viola_fredriksson

Annie Jonnergård

Annie Jonnergård, doktorand i vårdvetenskap och hälsa och akvarellkonstnär. Annie utforskar i sitt måleri en droppande, flödande och experimentell värld i gränslandet mellan levda kroppar, rumsligheter och rymder.

För mig är målandet en plats där jag får kreativt spelrum. Detta verk är ett samarbete med poeten Emma Lager och del av ett pågående projekt som utforskar våra inre vildmarker och tillblivanden.

Titel: Vägskäl

“Här är min kropp, här är ett svart hål. Mörk materia och vatten, här är en kropp bland andra kroppar och här är min lungfunktion. Här finns ingenting att se, passera.”

-Emma Lager

Om studenternas galleri

På Samhällsvetenskapliga biblioteket erbjuder universitetsbiblioteket studenter att ställa ut sin konst under terminstid. Vi vill med galleriet skapa ett kreativt inslag i studenternas studiemiljö. Alla studenter registrerade vid Göteborgs universitet är välkomna att ansöka om att få ställa ut. Varje utställning hänger en termin. Verken ska visa studentens privata konstnärliga verksamhet.

Vi vill att detta galleri ska visa upp det som våra studenter skapar på fritiden och att det ska vara frånkopplat studierna. Genom studenternas galleri vill vi förmedla att biblioteket är en plats för studenter, som de också kan få vara en del av!

Ansökan om att ställa ut

Är du intresserad av att ställa ut i kommande Studenternas galleri?

Skicka din intresseanmälan till gpek.studiemiljo@ub.gu.se.