Läs- och skrivhjälpmedel

Alla har olika lärstilar. Vare sig du föredrar att lyssna på din kurslitteratur eller vill förbättra din lästeknik generellt så kan biblioteket ge dig tips och stöd. Alla studenter och medarbetare vid Göteborgs universitet kan ta del av följande stöd.

Studieteknik kring läsande och skrivande

Biblioteket erbjuder föreläsningar, workshops och liknande aktiviteter som bland annat har studieteknik som tema. Alla aktiviteter hittar du i bibliotekets kalender.

Studentsnabben är en serie med lunchföreläsningar varje onsdag. Teman för dessa webbinarier kan vara studieteknik eller lässtrategier.

Om Studentsnabben

Biblioteket ordnar i samarbete med ASK (Enheten för Akademiskt språk och skrivande vid Göteborgs universitet) läsretreat och skrivretreat där du lär dig att läsa och skriva effektivt och fokuserat.

Om läs- och skrivretreat

Att fokusera när du läser och skriver

För många är koncentration en stor utmaning. Du kan vända dig till oss på biblioteket för att få tips om metoder eller lästips kring studieteknik och liknande.

Dela upp tiden i block och ta pauser emellan. Du kan till exempel ställa en timer på 20 minuter och sedan tar du en kort paus innan du ställer timern igen och sedan fortsätter läsa. Utnyttja gärna pausen för att röra på dig. Det finns en stor mängd forskning som visar på att rörelse ökar koncentrationen. Det bästa är om du inleder dina studier med någon form av rörelse


Delta i bibliotekets aktivitet Studera i tidsblock för att prova på metoden.

Stäng ute ljud. På några bibliotek kan du låna hörlurar och på andra finns öronproppar för att stänga ute ljud. Prova att använda brusreducerande hörlurar för att stänga ute ljud. Ibland fungerar det bättre att ha ett konstant ljud som en slags “ljudmatta”i hörlurarna. Det finns flera appar och musiktjänster som erbjuder avskärmande bakgrundsljud. Ofta används begreppet “white noise” eller “brown noise” för att beskriva avskärmande bakgrundsljud.

Skärma av dig på olika sätt. På biblioteken finns olika typer av studieplatser för olika behov. En del av dessa har skärmar så att du kan koncentrera dig lättare om du blir störd av andras rörelser. Biblioteken har oftast olika zoner för att reglera ljud. En del platser är till för grupparbete medan andra platser är till för individuella studier och ska vara helt tysta.

Andra sätt att skärma av sig kan vara att använda keps, stänga av notiser från e-post och andra appar eller se till att man har det undanplockat och lugnt omkring sig. Fundera också på om du har lämplig belysning för det som du skall göra.

Filmer kring studieteknik för mer inspiration

Fler tips från Enheten för akademiskt språk och skrivande

Lyssna på text i böcker och kurslitteratur

För dig som föredrar att lyssna på litteraturen så har universitetsbiblioteket många kursböcker i digitalt format. Det gäller främst engelskspråkig litteratur. Använd Supersök filtrerat på Kursböcker, och Fulltext tillgänglig för att hitta digitala kursböcker.

Till Supersök

Du kan lyssna på den digitala texten med en talsyntes. Under rubriken Stödprogramvaror nedan finns det information om hur man lyssnar på text.

Du kan även hitta digitala böcker på följande sätt:

Stödprogramvaror

Göteborgs universitet erbjuder olika stödprogramvaror som talsyntes, förstoringsprogram och program som hjälper dig med stavning och grammatik. För många hjälper det att lyssna på den text man har skrivit med en talsyntes för att upptäcka stavfel eller syftningsfel.

Du hittar programmen i Studentportalen. Logga in med ditt GU-konto (gus-id) för att nå programvarorna. En del av programmen finns även installerade på bibliotekets datorer om du vill testa innan du installerar på din egen dator.

Stödprogramvaror i Studentportalen

Tortalk och Claroread

Göteborgs universitet har köpt licens på två talsynteser, som alla med GU-konto (gus-id) kan använda. Med TorTalk och ClaroRead kan du få all text på skärmen uppläst, oavsett format.

För text som är kopieringsskyddad eller direkt kopierad från en bok använder du en funktion som heter skanna/OCR. TorTalk har även en app som fungerar för Android och iOS. Med den kan du få löpande läsning i PDF:er.

StavaRex och Spellright

Om du behöver stöttning i stavning och grammatik när du skriver så har universitetet köpt licens på programmen StavaRex och SpellRight. StavaRex är för svensk text och SpellRight för engelsk text. Om du använder Office365 via universitetet så finns programmen som tillägg i Word.

Video om hur StavaRex fungerar. SpellRight fungerar enligt samma principer.

Andra stödprogramvaror

Flera datormodeller har en inbyggd funktion dom brukar kallas “Text till tal”. Webbläsare som till exempel Microsoft Edge har uppläsningsningfunktionen “Läs upp” som du kan använda på webbsidor och PDF:er. Uppsala universitet har gjort en film som visar hur du kan lyssna på texter med Microsoft Edge.

Öppna föreläsningar i serien Studera med stödprogram

Just nu finns det inga planerade evenemang i serien Studera med stödprogram.


Kontakta oss om läs- och skrivhjälpmedel

Kontakta gärna oss som arbetar med service för dig med läsnedsättning för att få veta mer om stödprogramvaror och studieteknik. Vi finns på alla bibliotek inom Göteborgs universitetsbibliotek.

  • Beskriv din fråga