This is beta-staging.ub.gu.se - test environment for the library
Månlandningen 50 år firas med föreläsning och utställning
På Humanistiska biblioteket ges Näckrosprogrammet och höstens föreläsningar och utställningar invigs med tema Månen och astronomin. 10 september går startskottet för Elsa Modins föreläsning "Fågelkameran som flög till månen" och samtidigt invigs utställningen "Månen – den längsta resan, en utställning om tid och rymd".
Fågelkameran som flög till månen
10 september
Tid: 18.00 - 19.00
Plats: Humanistiska biblioteket, Renströmsgatan 4
För 50 år sedan landade Apollo 11 i Stillhetens hav på månen. Bilderna från den första månlandningen med astronauterna Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins är några av de mest ikoniska i fotografins historia. Händelsen dokumenterades av en svensktillverkad Hasselbladkamera.
Hasselblads intresse för fotografering började i slutet av 1800-talet. Victor Hasselblad vidareutvecklade den fotografiska verksamheten och startade 1937 tillsammans med sin fru Erna ett fotoföretag i Göteborg.
Paret hade ett stort naturintresse och Victor var en hängiven fågelfotograf. Det var hans önskan om en praktisk kvalitetskamera som ledde till utvecklingen av Hasselbladkameran, en mellanformatskamera anpassad efter fotografens behov. Kamerans egenskaper var viktiga när NASA valde Hasselbladkameran i början av 1960-talet.
Månen – Den längsta resan, en utställning om tid och rymd
10 september - 23 november
Plats: Humanistiska biblioteket, Renströmsgatan 4
När Apollo 11 landade på månen i juli 1969 hade vi, i tanken, i konsten och i litteraturen, varit där sedan länge. Då astronomerna Galileo Galilei och Johannes Kepler under 1600-talet observerade månytan genom ett teleskop och Riccioli och Grimaldi därefter utarbetade en månkarta uppstod en månfeber. De litterära månfärderna genomfördes med luftballonger, kanoner och raketer. Jules Vernes rymdäventyr ”Från jorden till månen” från 1860-talet kom att förebåda det amerikanska Apolloprogrammet. I vår utställning spelar månen huvudrollen men den visar också glimtar ur astronomins historia, från stjärnkartor till moderna kalendrar. Astronomin är vår följeslagare – i tid och rum.